Ismaskin för kuber, flakes eller både och, är en nog så viktig produkt för restauranger och storkök. Ismaskin är också en stor utgift i budgeten, att välja en enhet som fungerar för just dina behov och din situation är väsentligt.
Inför sommarmånaderna är troligast att du behöver investera i en ny ismaskin. Denna guide är till för att hjälpa dig välja rätt ismaskin för just din verksamhet.
Valet av storlek på din ismaskin är det viktigaste beslutet du ska ta. Utöver begränsningar för utrymme i din restaurangverksamhet, måste du köpa en ismaskin med rätt kapacitet och binge så att du kan hålla jämna steg med efterfrågan under högsäsongen, utan att överproducera is.
Den genomsnittliga mängden gäster per dag, ihop med kökets dagliga användning, ger dig en bild över hur mycket is du behöver under en period av 24 timmar. Att försäkra sig om att företaget alltid har is till sitt förfogande kräver ett noggrant övervägande av lagringsutrymme och produktionskapacitet.
En binge som är för stor resulterar i stora mängder smält is, vilket kostar pengar. En för liten binge innebär att du kommer att få slut på is under rusningstiderna/högsäsongen, vilket kostar kunder. Nyckeln är att finna en god balans mellan isproduktion och -lagring.
Det är billigare att lagra is än att göra den. Med andra ord, en större binge som lämnar kvar is efter det att toppen av efterfrågan nåtts, är mer effektiv än en ismaskin som behöver producera is hela dagarna för att hinna med.
När du bestämmer dig för vilken ismaskin du ska köpa, ta då också med i beräkningen din framtida tillväxt. En bra ismaskin, om den sköts korrekt, håller i åtminstone 10 år, under den tiden växer också förhoppningsvis din restaurang. Det är oftast en god idé att lägga på cirka 10–20 procent av din användning vid högsta efterfrågan, för att räkna in framtida tillväxt. Vissa ismaskiner har dessutom staplingsbar binge, vilket tillåter dig att lägga till mer lagringsutrymme då isbehovet ökar, och det ger i sin tur mer flexibilitet.
Olika ismaskiner gör olika former av is, den typ av is du ska välja är den som är lämpligast för de olika behoven i verksamheten.
Det finns två metoder för att kyla vatten till is, antingen genom vattenkylning eller via luftkylning. Båda alternativen har sina för- och nackdelar.
Större luftkylda ismaskiner som producerar mer än 225 kg is per dag, kan utrustas med en kondensor på en avskild plats. En avskild kondensor är placerad på avstånd från bingen eller dispensern, oftast på ett tak.
En ismaskin är i de flesta fall utrustad med antimikrobiell beklädnad i de områden där is skapas och lagras. Denna beläggning hindrar tillväxt av bakterier, mögel och alger. Det är ändå mycket viktigt att regelbundet rengöra en ismaskin. Gör noggrant rent bingen och produktionsdelarna åtminstone en gång i månaden, med rengöringsmedel för ismaskiner.
Rengör också kondensfläkten (på luftkylda modeller) regelbundet, samt luftfiltret, om din ismaskin har ett sådant. På både luftkylda och vattenkylda ismaskiner, rensa vattenförbindelserna regelbundet för att förhindra uppbyggnad av mineraler eller bakterier.
Att installera ett vattenfilter i en ismaskin har blivit standard under de senaste decennierna. En del tillverkare uppmuntrar kunderna att lägga till någon form av vattenfiltrering och utökar garantin med upp till två år, om korrekt vattenfilter installeras i ismaskinen.
Att köpa en ismaskin i rätt storlek är det viktigaste beslutet att fatta. Ta dig tid att noggrant beräkna ditt behov av is, både nuvarande och framtida behov. När du har köpt din ismaskin, presterar enheten med gott resultat i många år framöver om du underhåller den enligt ovan, samt har ett vattenfilter.